Nikola Meeuwsen

Menu

“Zijn gedachtengang is pure poëzie. Hij lijkt de tijd stil te zetten en heeft een fenomenaal gevoel voor timing. Met zijn spel geeft hij een inkijkje in zijn ziel”. 

Dit is te lezen in het juryrapport van de GrachtenfestivalPrijs over pianist Nikola Meeuwsen die deze prijs in augustus 2022 kreeg uitgereikt.

Het Concertgebouw heeft hem de Concertgebouw Young Talent Award 2019 toegekend. 

De NRC noemde hem een talent om in de gaten te houden. In 2014 won hij het Koninklijk Concertgebouw Concours, en in 2012 het Steinway Concours. 

Hij speelde al meerdere keren met het Residentie Orkest. Vorig seizoen vertolkte hij de solopartij in het pianoconcert van Clara Schumann.

Op 24 april 2020 presenteerde Avrotros zijn debuut CD met werken van Schumann, Scriabin, Brahms en Bach.


Nikola Meeuwsen (2002) trad op met zowel het Residentie Orkest als het Nederlands Kamerorkest in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Hij gaf solorecitals in Milaan, Bologna, Triëst, Faro en Imola. Kamermuziek speelde hij met het Matangi Kwartet, de violist Alexander Kerr en altviolist Vladimir Mendelssohn. Een pianoduo vormde hij met Igor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer en Enrico Pace.


In festivals is Nikola Meeuwsen een graag geziene gast. Hij speelde in het Storioni Festival, het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, het Internationaal Kamermuziekfestival Ede, Festival Classique en in het nieuwe Haagse festival Classical NOW! 

In 2022 speelde hij in het Gwyl Machynlleth Festival in Wales, op uitnodiging van de pianist en artistiek leider Julius Drake.


 Nikola Meeuwsen studeert bij Marlies van Gent en Enrico Pace aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola en aan de Koningin Elisabeth Chapel in Brussel (Waterloo) bij Frank Braley en Avedis Kouyoumdjian

Masterclasses volgde Nikola bij Jacques Rouvier, Pavel Gililov, Matti Raekallio, Ruth Nye, Edith Fischer, Jerome Rose en Dominique Merlet.


Horowitz, Schnabel, Sofronitsky, Cziffra, Rubinstein, Lipatti, Sokolov, Pogorelich, Volodos en Gould zijn de pianisten waar hij het liefst naar luistert. Nadat hij het derde pianoconcert van Rachmaninov met Vladimir Horowitz hoorde, wist Nikola dat hij pianist wilde worden.


Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) heeft  Nikola een prachtige Bösendorfer vleugel in bruikleen gegeven.

Foto Anne Meyer.